I.R.T.E.A., 39 Favierou Str., PC10438, Athens, Greece
+302130250217
europas.irtea@gmail.com

Reviewing Press Release EUropa.S. 2022

Future Leaders

Reviewing Press Release EUropa.S. 2022

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Προσομοίωσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών Europa.S στο πλαίσιο του Project EUropa Simulation: Promoting Excellence, Political Innovation & Leadership for Europe) το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ για τη Νεολαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Το Συνέδριο αφιερώνεται στην Γαλλική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εορτάζει το 2022 ως το Ευρωπαϊκό Έτος της Νεολαίας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Patronage).

Από τις 15 έως και τις 18 Απριλίου 2022, 160 φοιτητές από τα πλήθος ελληνικών Πανεπιστημίων συμμετείχαν στην Προσομοίωση Europa.S. 2022 λαμβάνοντας τον ρόλο, Ευρωβουλευτών, Αρχηγών Κρατών, Υπουργών Περιβάλλοντος, Δικαστών, Εναγόντων και Εναγόμενων, Δημοσιογράφων, Μελών της Ομάδας Κρίσης, και Staff.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες προήλθαν από τα εξής πανεπιστήμια:
• Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων)
• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Νομικής Σχολής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τμήμα Φιλολογίας)
• Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών)
• Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Τμήμα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τμήμα Ψυχολογίας)
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Νομικής, Τμήμα Θεολογίας, )
• Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών)
• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης)
• Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ξένων Γλωσσών)
• Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων)
• Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας)
• Université Sorbonne Paris Nord (Νομική)

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, οι συμμετέχοντες προσήλθαν στο Ξενοδοχείο Electra Palace (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα 105 57) για να πραγματοποιήσουν τις εγγραφές τους στο Συνέδριο αλλά και να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτής, διοργανώθηκε και ένα πάνελ δομημένου διαλόγου με εκλεκτούς καλεσμένους οι οποίοι συζήτησαν με το ακροατήριο για το θέμα: «Νεολαία και ευκαιρίες απασχόλησης».

Πιο συγκεκριμένα, το πάνελ απαρτιζόταν από:

-Συντονιστής ο κος. Σταύρος ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗΣ, Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ομιλητές:
-Κος. Στέλιος ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ομάδα European People’s Party, Η απασχόληση των νέων, πολιτικές και προτεραιότητες του ΕΚ
-Κα. Αναστασία ΦΙΛΙΝΗ, Συντονίστρια, Εθνική Μονάδα Συντονισμού Προγραμμάτων Ε.Ε. Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία & Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), Εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, το πρόγραμμα Erasmus+
-Κος. Νικόλας ΜΩΡΑΙΤΑΚΗΣ, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης, Δεξιότητες και προσόντα στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
-Κα. Αθηνά Πωλίνα ΝΤΟΒΑ, Coo & Συνιδρύτρια, Start-up Owiwi, Επιχειρηματικότητα για τη νεολαία

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές και να μάθουν περισσότερα για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουν ως νέοι εν έτει 2022.

Μετά τη λήξη του Δομημένου Διαλόγου, η επίσημη Τελετή Έναρξης του EUropa.S. 2022 ξεκίνησε. Στο πλαίσιο της βραβεύτηκε ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος εν συνεχεία απηύθυνε και ομιλία στους νέους συμμετέχοντες.

Κατόπιν, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κος. Φίλιππος Καμάρης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Τελετή Έναρξης έκλεισε με την επίσημη έναρξη των διαδικασιών του Συνεδρίου από το Secretariat του Europa.S. 2022. Με τη σειρά μίλησαν οι:

-Κα Ασημίνα ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-Κος. Ιωάννης ΛΙΒΕΡΗΣ, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
-Κα. Αθηνά ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η εκδήλωση έληξε με την απαγγελία του όρκου των Δικαστών του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την κα Δέσποινα ΜΟΥΣΤΑΚΗ, ως Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Europa.S. 2022.

Από τις 16 έως και τις 18 Απριλίου 2022, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου και ξεκίνησαν τις επίσημες διεργασίες και διαβουλεύσεις αναφορικά με τις θεματικές στο εκάστοτε Ευρωπαϊκό Όργανο και την εκάστοτε Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Οι παράπλευρες ομάδες των Δημοσιογράφων κάλυψαν τις εξελίξεις στην εκάστοτε Επιτροπή, αλλά και τις διάφορες κρίσεις που ξέσπασαν αποσκοπώντας στο να δυσκολέψουν τη διαδικασία λήψης απόφασης αλλά και να δώσουν στους συμμετέχοντες μια πιο σφαιρική οπτική της εκάστοτε θεματικής.

Πιο αναλυτικά την πρώτη ημέρα, οι θεσμοί ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις του, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτα συνεδρίασαν τα Κόμματα με στόχο να βγάλουν τις κοινές τους γραμμές

Παράλληλα, την τελευταία ημέρα η Ολομέλεια του Κοινοβουλίο ψήφισε τα ανά επιτροπή προτεινόμενα κείμενα ενώ οι υπόλοιποι θεσμοί τελειοποίησαν και τα δικά τους ψηφίσματα.

Φυσικά, βραβεύτηκαν οι καλύτεροι συμμετέχοντες του Συνεδρίου από κάθε επιτροπή και ομάδα, ενώ ιδιαίτερη αγωνία διείπε τη διαδικασία καθώς ο καλύτερος της κάθε επιτροπής και ομάδας θα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον κο. Στέλιο Κυμπουρόπουλο Ευρωβουλευτή με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τέλος, ανακοινώθηκαν στους συμμετέχοντες και οι επόμενες δράσεις του project, με την Εκδήλωση της Τελικής Παρουσίασης των αποτελεσμάτων.